, 2021/10/20

Olvassa el tippjeinket az euró vásárlásához és minden más, a valutával és a valutaváltással kapcsolatos tudnivalóhoz. Minden részletre kitérünk, hogy felkészülten érkezhessen Párizsba.

pénzváltás

Franciaország az Európai Unió tagja, és egyike annak a 23 országnak a régióban, amely az eurót (rövidítve €) használja nemzeti valutaként. Egy euró 100 centre oszlik, és hét bankjegy van forgalomban, amelyek 5, 10, 20, 50, 100, 200 (ritka) és 500 (ritka) eurós címletekben kaphatók.

Nyolc érme is van forgalomban, 1 és 2 eurós címletekben, majd egy, két, öt, 10, 20 és 50 centes címletekben.

Itt meg tudod nézni, hogy aktuálisan magyarországon mennyi az euro középárfolyam.

Hitel -vagy betéti kártyák használata Párizsban

A Visa és a Mastercard kártyákat széles körben elfogadják a város egész területén, bár egyes kereskedőknél a hitelkártyás fizetésnél minimális vásárlási összegre van szükség. Az American Express kártyákat kisebb mértékben fogadják el, míg a Discover kártyákat általában nem fogadják el. Utazása előtt hívja fel a bankját, hogy tudassa velük, hogy külföldön szeretné használni, és mindenképpen kérjen bontást az általuk felszámított díjakról.

ATM-ek használata párizsban

Párizs-szerte találhatók ATM-ek (franciául distributeur), amelyek segítségével a nap 24 órájában készpénzt vehet fel euróban. Szinte mindegyik elfogad Mastercard és Visa kártyákat, és francia és angol nyelvű utasításokat adnak. Általános szabály, hogy a külföldi ATM-ekben a hitelkártyával szemben költséghatékonyabb bankkártyát használni, mivel a díjak általában alacsonyabbak.

Mielőtt elindul:

  • Ellenőrizze bankjánál, hogy a kártyája működik-e a tengerentúlon.

  • Ellenőrizze, hogy kártyája nem jár-e le az utazás alatt.

  • Kérdezze meg, hogy mennyi a 24 órás készpénzfelvételi limit. Az Ön igényeitől függően előfordulhat, hogy növelnie vagy csökkentenie kell ezt a limitet. Egyes utazók a tranzakciós díjak csökkentése érdekében magasabb limitet, míg mások biztonsági okokból alacsonyabb limitet részesítenek előnyben.

  • Kérdezze meg a bankját, hogy mennyi díjat számít fel a nemzetközi tranzakciókért.

A párizsi bankjegykiadó automaták általában nem számítanak fel használati díjat, és a város népszerű területein, valamint a bankok telephelyein és azok környékén találhatók. A független ATM-ek (pl. Euronet) azonban, amelyek nem tartoznak bankhoz, további használati díjat számítanak fel, és ezeket érdemes elkerülni.

Pénzváltás párizsi bankban

A legtöbb francia bank nem vált pénzt nem számlatulajdonosoknak. Azok, amelyek igen, általában 9 és 17 vagy 18 óra között tartanak nyitva, hétfőtől péntekig vagy keddtől vasárnapig. Néhány fiók dél körül ebédidőben bezár.

Pénzváltó irodák használata Párizsban

Párizs népszerű turistaövezetek közelében, a vasútállomásokon és a repülőtereken találhat pénzváltó irodákat. A pénzváltók naponta változtatják árfolyamaikat a piac függvényében, és általában 5%-os árfolyamkülönbözetet kínálnak az adott valuta vételi és eladási árfolyama között.

Ezen a különbözeten felül a legtöbb pénzváltó iroda jutalékot is felszámít az Ön által váltott összeg és a fizetési mód alapján. Mivel a kisebb összegek átváltásáért általában magasabb jutalékot számítanak fel, érdemes elkerülni a pénzváltó irodákat, hacsak nem nagyobb összegek átváltásáról van szó. Ha felkeres egy pénzváltó irodát, ne felejtsen el magával vinni egy személyi igazolványt, mivel ez szükséges a tranzakció lebonyolításához.