, 2021/8/16

Párizs legszebb parkok, kertek, zöldterületek Párizsban rengeteg zöld terület várja a friss levegőn!

 parkok, kertek, zöldterületek

Legyenek azok királyi, titkos, sétáló vagy piknikező helyek, Párizs számos parkja és kertje rengeteg változatosságot kínál, és a főváros minden részén megtalálhatóak!

Királyi kertek

A korábban királyi parkként működő, mitikus és történelmi Tuileriák kertje kötelező látnivaló. Ezek a francia stílusú kertek, amelyek egyik végén a Louvre Múzeum, a másik végén pedig az Orangeria Múzeum található, labirintust, szobrokat és dísztavakat tartalmaznak. Gyönyörű hely a sétához vagy a pihenéshez Párizs szívében. Néhány utcával arrébb a Palais Royal kertek, amelyek a bejáratnál található jellegzetes Buren és Bury kortárs szobrokról ismerhetők fel, a béke paradicsoma.

A 17. században létrehozott hely tökéletes szimmetriáját a látogatók napközben a kertekben sétálva is megcsodálhatják. A Szajna túloldalán, a Sénat (Franciaország felsőháza) szomszédságában található a Luxemburg-kert, egy 25 hektáros, gyönyörű park. Az 1612-ből származó kert egy francia stílusú kertből, egy angol stílusú kertből, egy gyümölcsösből és egy melegházból áll.

További jellegzetességei közé tartozik egy hatalmas dísztavacska, amely a gyerekek körében népszerű a csónakmodellek hajózására, valamint a füves területekkel és virágágyásokkal szegélyezett utak. Bár kisebb, a szintén elbűvölő Parc Monceau Párizs egyik legelegánsabb parkja. Szobrok, oszlopok és egy árkádsor fokozzák a park romantikus hangulatát. A Place des Vosges, Párizs legrégebbi tere könnyen megkülönböztethető a reneszánsz korból származó vörös téglaépületeiről és árkádjairól. A közepén található kert kellemes sétálóhely, ahol szép időben füves területekre lehet leülni.

A Jardin des Plantes, egy másik, a 17. században létrehozott kert volt az első, amelyet megnyitottak a párizsi közönség előtt. Megtartotta a királyi parkokra jellemző szimmetrikus utakat, de emellett ritka növények gyűjteményét és egyéb növények gazdag változatosságát is 12 tematikus kertben. A figyelemre méltó fákkal beültetett és szobrokkal ékesített kert idilli környezet egy sétához. Ha még több botanikai kalandra vágyik, a Jardin des Plantes Serres (üvegházak) a világ négy sarkába kalauzolja el a látogatókat, a trópusi erdőségektől a száraz övezetekig és Új-Kaledóniáig.

Titkos és szokatlan zöldterületek

A Marais történelmi épületek és a különleges szállodák között számos bájos kis udvar és kert található. Ezek az eldugott zöld területek tökéletesek egy csendes, természetes környezetben eltöltött pihenésre egy bevásárló körút vagy a Centre Pompidou meglátogatása után. A Jardin des Rosiers Joseph Migneret, a Charles Victor Langlois tér vagy akár a Marché des Enfants Rouges (piac) közelében lévő Potager des Oiseaux a béke és a magány oázisai.

A 7. kerületben található Jardin Catherine-Labouré, egy közkertté alakított zöldségeskert, ahol a családok szívesen pihennek a gyümölcsfák és a szőlőtőkék között. Művészibb, a Rodin szobrász műveivel teli Jardin du Musée Rodin is megér egy látogatást!

A Montmartre kis utcáin számos zöld területet fedezhetünk fel. Kezdve a Suzanne Buisson térrel vagy a Musée de Montmartre csodálatos kertjével, amely egykor Pierre-Auguste Renoir művészé volt. A Musée de la Vie Romantique szép kertje tökéletes hely egy bukolikus pihenőre a 9. kerületben tett séta után.

A Passy domboldalán fekszik a kis és bájos Maison de Balzac, amely egykor a híres francia író otthona volt. A nemrégiben átalakított kis kertjéből egyedülálló kilátás nyílik az Eiffel-toronyra, és egy zöld közjátékot kínál a 16. kerület közepén.

A lenyűgözően eredeti Coulée Verte a Bastille vasútállomást Varennes-Saint-Maurral összekötő egykori vasúti sínek helyén alakították ki. Ez a beültetett ösvény a Bastille operaház mögött kezdődik, az Avenue Daumesnil felett fut, majd csatlakozik a Parc de Bercy-hez, és a Bois de Vincennes-nél ér véget.

A víz mentén

A Szajna partja a párizsi táj ikonikus része, és álomszerű helyszín egy baráti vagy családi piknikhez, vagy egy séta a folyó mentén. A rakpartok éttermekkel, teraszokkal, fitneszlétesítményekkel és gyermekjátékokkal tarkított szakasza a Gare d'Austerlitz környékéről indulva élvezhető.

A folyópartról csodálatos kilátás nyílik a Notre-Dame de Paris-ra, az Île de la Cité-re és az Île Saint Louis-ra, a Louvre és az Orsay múzeumra, az Académie Française-ra, a Conciergerie-re, a Grand Palais-ra, a Pont Alexandre III-ra, az Invalidusokra, az Eiffel-toronyra ... A folyó mentén nyugatabbra a sétálók felfedezhetik az Île aux Cygnes-t és a Szabadság-szobor híres másolatát, az Île Saint-Germain-t és az Île Seguin-t - a Seine Musicale koncertteremkomplexumnak otthont adó Île Seguin-t.

További parkok és kertek Párizs nyugati részén

Párizs központjában a Saint-Martin csatorna jellegzetes zsilipjeivel egy 4,5 km hosszú sétát kínál, amely a Port de l'Arsenaltól indul és a Stalingradnál ér véget. Ez utóbbi a kiindulópontja egy másik népszerű csatornának, a Canal de l'Ourcq-nak, amely nyáron a Paris Plages-nek ad otthont, és a Parc de la Villette mellett fut, és Párizson kívül ér véget.

Parkok, erdők és ligetek

Párizs nagy parkjai szétszórva találhatók a városban, és rendkívül népszerűek a sportolás és a kikapcsolódás helyszínei: egy kis Molky-játék a barátokkal, egy családi piknik, vagy egyszerűen csak egy kis pihenés a fűben a napsütésben. A Párizs keleti részén, 25 hektáron elterülő Parc des Buttes-Chaumont különösen nyáron népszerű hely. Tava, vízesése, barlangja és függőhídja romantikus környezetet biztosít, és a legmagasabb pontjáról varázslatos kilátás nyílik a Sacré-Cœur bazilikára.

A park egy korábbi kőbányára épült, ami még inkább növeli a varázsát. Kicsit távolabb, a Parc de Belleville a kilátójával szintén lenyűgöző kilátást nyújt Párizsra.

További parkok és kertek Párizs keleti részén

Délebbre, a Parc Montsouris, amelyet szintén a második birodalom idején hoztak létre, egy szép, hullámzó zöld terület, szép évszázados fákkal, szobrokkal és egy tóval, hattyúkkal és kacsákkal. Közvetlenül mellette a Parc de la Cité Universitaire 34 hektárnyi füves területtel büszkélkedhet, és bár laposabb, továbbra is a 3. legnagyobb párizsi park. Szökőkútjaival és kerékpárparkjaival a diákok és a sportolás szerelmesei látogatják.

További parkok és kertek Párizs déli részén

A Canal de l'Ourcq csatornával határos Parc de la Villette, a Párizs északi részén található hatalmas, 35 hektáros füves terület egész évben népszerű. Tökéletes keveréke a művészetnek és a természetnek, mivel a park számos koncertteremnek, múzeumnak és fesztiválnak ad otthont. A gyerekek számára a park különböző pontjain birkákat és játszóteret fedezhetnek fel.

A 17. kerületben, a Batignolles negyed határán 2007-ben nyílt meg a város legújabb parkja, a Parc Martin Luther King. A szomszédos Batignolles pályaudvarra utalva a park útjai megőrizték a régi vasúti sínek nyomait. Ez a 10 hektáros terület igazi friss levegőt jelent Párizs északi részén.

További parkok és kertek Párizs északi részén

Woods

Párizsnak két erdeje is van, egy-egy a főváros mindkét oldalán. Île de Reuilly - Bois de Vincennes © Cristian Bortes via Wikimedia Commons. A Bois de Vincennes Párizs legkeletibb pontján fekszik, egy igazi zöld tüdő. A 955 hektáros terület magában foglalja a Parc Floral de Paris-t, a párizsi állatkertet, farmokat, egy arborétumot, egy erdőt, a Château de Vincennes-t és több kisebb, egymással összekötött tavat, ideális hely sétához, kerékpározáshoz, pónilovagláshoz vagy kajakozáshoz.

Egész évben számos szabadtéri kulturális rendezvényt tartanak itt, többek között a Párizsi Jazzfesztivált, a Les Pestacles-t és a Classique au Vert-et. A legnyugatibb ponton a Bois de Boulogne, a francia királyok egykori vadászterülete egy 850 hektáros, szép zöldterület. Számos látnivalót kínál, többek között a Jardin d'Acclimatation-t (a párizsi gyerekek számára csodálatos hely számos játszótérrel és látnivalóval, a Parc de Bagatelle-t, a Jardin des Serres d'Auteuil-t és a Pré Catalan-t.

Az emberek szabadidős tevékenységek és pihenés céljából jönnek ide, piknikeznek, részt vesznek egy kiállításon a Louis Vuitton Alapítványban, csónakáznak a tavon, vagy élvezik a 28 kilométernyi lovas utat. Egy igazi paradicsom!