, 2021/8/18

Párizs és a romantika Montmartre, Medici-kút, hôtels particuliers (kastélyok) a Marais-ban ... Romantikus séta.

Párizs és a romantika

A Place des Abbesses, a Butte (domb) Montmartre lábánál található a kiindulópontja ennek a napnak: éppen a megfelelő hely egy tipikus párizsi reggeli elfogyasztásához, mielőtt a Sacré-Cœur felé vennénk az irányt, hogy megcsodáljuk a panorámát. Ezután nyugodtan haladjon végig a rue des Martyrs-on, amely tele van érdekes butikokkal, egészen a Saint-Georges negyedig, ahol a Musée de la Vie Romantique-t találja... mi mást?

A látogatás végeztével metróval vagy busszal menjen le a Jardin du Luxembourgba, ahol a pompás Médicis szökőkút zöldje alatt kinyilváníthatja örök szerelmét. Ezután a Marais, a város egyik legrégebbi városrésze következik: magánvillák, a Picasso-múzeum, a legújabb butikok, eldugott helyek (mint a Carreau du Temple) és a Place des Vosges békéje és nyugalma mind-mind itt található. Ha elvarázsolja Önt ez a környék, dönthet úgy, hogy itt vacsorázik, hacsak nem a romantikus Párizs megtestesítője: a Szajna partján gyertyafénynél elköltött vacsora.

Basilique du Sacré-Cœur

1873-ban a Nemzetgyűlés megszavazta a Szent Szívnek szentelt bazilika építését a Montmartre hegyoldalon. A helyszínt nem csak a magassága (127 méter), hanem a szimbolikája miatt is választották; a helyet már jóval korábban megszentelték Szent Denis mártírhalálával, és 1870-ben a Kommün erőszakos cselekedetei miatt beszennyezték.

Buktatók, viták, földalatti kőfejtők és 83 eltemetett oszlop miatt a munkálatok negyven évig elhúzódtak. Mindezek az erőfeszítések meghozták gyümölcsüket! Alulról nézve a római-bizánci kontúrok egy kertek és teraszok dombján álló, tejszínhabos palota benyomását keltik: zöld és fehér körvonalakkal az azúrkék foltok előtt. A kilátás a lépcső tetejéről, és különösen a kupola tetejéről egyszerűen lenyűgöző.

Musée de la Vie romantique

Egy fákkal szegélyezett út, egy négyszögletes virágoskert, egy kis kúria távol a város nyüzsgésétől: itt élt Ary Scheffer festő és szobrász 1830 és 1858 között. Delacroix, George Sand, Chopin, mint szomszédok; az egész párizsi szellemi és művészeti világ (Liszt, Rossini, Turgenyev, Dickens stb.) megfordult a műhely-szalonjában. Még ma is, amikor szobáról szobára járunk, Chopin kíséri zongorájával, miközben felfedezzük George Sandot, Ary Scheffer és kortársai festményeit.

Jardin du Luxembourg

A gyerekek imádják a Luxembourg-kerteket a fából készült lovakért, a dísztavon botokkal tologatható modelljachtokért, a frissítőbódékért, a bábszínházért, a pónikért stb. Mások is értékelik a környezetet: művészek az állványaikkal, sakkozók, álmodozók, diákok a jegyzettömbjeikkel vagy a számítógépeikkel. A kovácsoltvas székek tökéletesek egy kellemes szunyókáláshoz a Dames de France szobrok körét alkotó szobrok alatt.

Vajon mit szólna Marie de Médicis az általa megrendelt palota és kert sikeréhez? Annak idején IV. Henrik özvegye igyekezett visszahozni egy kicsit szülőföldjét, Firenzét. A Fontaine Médicis minden fülkéjével és nimfájával együtt minden, ami az 1630-ban építtetett olaszos barlangból megmaradt. A palota a Sénat (a francia parlament felsőháza) székhelye lett. Ez felügyeli a kert és a múzeum működtetését, amely a modern művészet és a reneszánsz témájú kiállításokat rendez, természetesen a firenzei királynő emlékére.

Place des Vosges

A korábban "Place Royale" néven ismert tér - csodával határos módon - érintetlen maradt, mivel IV. Henrik 1604-ben adta át. A harminchat polgárház tökéletes szimmetriát alkotott építésük napjától fogva, téglahomlokzataikkal, mélyre hajló palatetőikkel és a földszintet sétáló árkádok galériája alkotja. Néhány muskétással kiegészítve azt hihetnénk, hogy egy kalandos kalandfilmben vagyunk ... vagy visszatérhetünk a pompás körhintához, amely 1612-ben nyitotta meg a teret XIII. Lajos és Ausztria Anna esküvőjének megünneplésére.