, 2021/8/18

A Palais Garnier-től a Parc Monceau-ig egy fenséges Párizst fedezünk fel, ahol az opera, az áruházak és a magánvillák egymás mellé kerülnek. A Szajna jobb partján, a Haussmann báró által tervezett Párizs egy fenséges Párizs, ahol operák, áruházak és magánvillák sorakoznak a főutcák és a tekintélyes sugárutak mentén.

fenséges Párizs

A Palais Garnier-től a Plaine Monceau-ig a második birodalom Párizsa alig változott, és arra invitálja Önt, hogy fedezze fel a francia életművészetet: operát, vásárlást, gasztronómiát, sétákat és múzeumokat. A sugárutak mentén a Haussmann-épületek gazdagon díszítettek. A legszebb magánkúriák múzeumokká váltak, és a látogató gyakran a 19. századi Párizsba csöppen. A túra az Opéra metróállomásnál kezdődik (3-as, 7-es és 8-as metró).

A Palais Garnier - Opéra National de Paris

Gyerekek a Palais Garnier erkélyén, az Avenue de l'Opéra-ra néznek, Párizs. Ha Palais Garnier-nek hívják, az azért van, mert az Opéra National de Paris-t úgy tervezték, hogy ragyogjon és káprázatos legyen: a mitikus Grand Escalier-től a Grand Foyer-ig minden színes márványból, mozaikból és aranyból van. III. Napóleon Charles Garnier építészre bízta a lírai és koreográfiai művészeteknek szentelt palota építését (1875).

A gazdag programot a Palais Garnier-nél modernebb Opéra Bastille-val osztják meg: operák, balettek, koncertek, a klasszikusoktól a kortárs alkotásokig. A Palais ingyenes vagy vezetett tárlatvezetések alkalmával mutatja be építészetét és díszítéseit, köztük a Chagall által 1964-ben festett rendkívüli mennyezetet. A látogatás tele van meglepő anekdotákkal, mint például az Operaház fantomjának története, akinek öltözője ma is látható!

A Galeries Lafayette

A Haussmann körúton 1893 óta áll a Galeries Lafayette és híres szecessziós kupolája. Az áruházak folyamatosan fejlődnek, és 130 éve újra feltalálják a kereskedelmet.

A panorámaterasz, az üvegsétány - a kupola alatt 16 méter magasan a föld felett felfüggesztett üveghíd - és az ajándéktárgyak részlege teszi teljessé a felejthetetlen vásárlási élményt. A Galeries Lafayette-ben minden márka megtalálható, a legelérhetőbbtől a legluxusabbig, a divat, a szépség, az életmód és a gasztronómia területén. A Galeries tetőteraszáról csodálatos kilátás nyílik a fővárosra.

Le Printemps Haussmann

Az 1865-ben alapított Printemps Haussmann folyamatosan megújul. A legmodernebb márkák kizárólag ott mutatkoznak be a must-have üzletek mellett, a szépségipar területe pedig a legnagyobb a maga nemében a világon. A számok megdöbbentőek: egymillió referencia (divat, luxus, dekoráció és szépségipar), 25 emelet és 3 üzlet.

A gasztronómia sem maradhat ki a Printemps du Goűt-ban, amely a francia termelés legjavát válogatja össze két emeleten, élelmiszerboltokban és kóstolópultokban. Végül a panorámaterasz és az art deco kupola teszi teljessé a párizsi áruházak látogatását. Printemps Haussmann - 64 boulevard Haussmann - Párizs 9e

Printemps du Goűt - a Printemps Haussmann épület 7. és 8. emelete - Párizs 9e.

Parfümmúzeum - Fragonard

A Musée du Parfum - Fragonard szokatlan környezetben található: egy volt színházból lett lovasiskola, ahol az 1890-es években a párizsiak megtanultak kerékpározni. Feltárja a parfümkészítés titkait, valamint a parfümkészítés teljes történetét az ókortól kezdve.

Az 1926-ban Grasse-ban alapított Fragonard ház bemutatja gyűjteményét és a megalapítása óta alkalmazott és kifejlesztett know-how-t. Nyersanyagok, kivonás, lepárlás, formázás, palackozás... az ókori Egyiptomtól napjainkig a parfümök bejárták a történelmet, hogy ikonikus francia termékké váljanak.

Az Athénée théâtre Louis-Jouvet és Felice Varini művei

A Musée du Parfum - Fragonard-ral szemben a látogató észreveszi az Athénée Louis-Jouvet színház gyönyörű homlokzatát. A belső tér az olasz stílusú színház egyik legszebb párizsi példája. Közvetlenül a sarkon Felice Varini svájci művész három alkotása látható: Quatre triangles pour deux fenêtres, Double trapeze pour quatre triangles és Cinq ellipses ouvertes.

A falakon létrehozott vizuális installációk első pillantásra töredezett formákat mutatnak. Ha azonban a látogató a megfelelő helyre kerül, a rajzok újra összeállnak, és a művek teljes egészében feltárulnak. Athénée théâtre Louis-Jouvet - Square de l'Opéra Louis-Jouvet - 7 rue Boudreau - Paris 9e.

A vezeklő kápolna

A Chapelle Expiatoire egy neoklasszikus épület, amely diszkréten a XVI. Lajos tér szívében található. A Madeleine temető helyén épült, ahol XVI. Lajos királyt és Marie-Antoinette királynét kivégzésük után eltemették.

1815-ben XVIII. Lajos a királyi pár földi maradványait a Saint-Denis-bazilikába szállíttatta, és elrendelte egy temetőkápolna építését, amely 1826-ban készült el. Belül két monumentális fehér márványszobor tiszteleg XVI. Lajos és Marie-Antoinette előtt. Engesztelő kápolna - 29 rue Pasquier - Párizs 8e

További információ a Chapelle expiatoire-ról

A Madeleine templom

A csemegeboltjairól és gasztronómiai pultjairól híres Place de la Madeleine-t az azonos nevű templom uralja. A Napóleon által a seregei dicsőítésére kívánt görög templom formájú épület ma egy fenséges templom, amely a benne rendszeresen megrendezésre kerülő rendezvényekről és koncertekről híres. A belső tér márvánnyal, freskókkal és mozaikokkal gazdagon díszített, ami ellensúlyozza az ólomüvegek hiányát.

Az Aristide Cavaillé-Coll által aláírt híres nagy orgona emlékeztet arra, hogy Camille Saint-Saëns és Gabriel Fauré voltak a tulajdonosai. A Madeleine-templomot gyakran választják hírességek temetésére: Chopin, Mistinguett, Edith Piaf, Coco Chanel, Joséphine Baker, Marlene Dietrich vagy Johnny Hallyday. Église de la Madeleine - Place de la Madeleine - Paris 8e

A királyi falu

A rue Royale és a rue Boissy d'Anglas között, a diszkrét és bájos Village Royal egy régi piac helyén található a 18. században, maga is a XIII. Lajos királyi testőrség, a muskétások laktanyájának szélén. Ma a hely a luxusnak szentelt, a híres márkák butikjaival szegélyezett sétálóutcával Párizs egyik legelegánsabb negyedének szívében.

Village Royal - 25 rue Royale - Párizs 8e.

Az Elysée-palota

Rue Saint-Honoré, Elysée-palota, Párizs © Párizsi Turisztikai Hivatal - Fotós: Claire Pignol. A 18. századi klasszicista rezidencia, Pompadour márkinő egykori otthona, ma a Francia Köztársaság elnökségének székhelye. Az Élysée-palota, amely csak az Európai Örökség Napjai alatt tart nyitva, nagyon népszerű a látogatók körében, akik ilyenkor felfedezik a virágokkal teli parkot, amely egészen a Champs-Élysées sugárútig tart.

A palota belseje a francia szaktudás igazi bemutatója, berendezése és díszítése értékes megőrzött és restaurált tárgyakkal, valamint műalkotásokkal és kortárs bútorokkal történik, amelyeket a köztársasági elnökök mindegyike megrendelt és a Nemzeti Bútorház gyűjteményébe integrált.

A Saint-Augustin templom

Saint Augustin templom, Párizs © OTCP - Amélie Dupont. A Haussmann és Malesherbes sugárutakat uraló Szent Ágoston-templom monumentális méretekkel bír: nem kevesebb, mint száz méter hosszú és nyolcvan méter magas! Baltard építész kővel borított fémvázat épített, elkerülve ezzel a támpillérek és boltívek használatát.

A fémszerkezet belülről, a boltozat és az oszlopok szintjén látható, és vékony, aranyszínű öntöttvas oszlopok támasztják alá az épületet. Belül a színes ólomüveg ablakok tűnnek ki. Saint-Augustin plébánia - 1 avenue César Caire - Paris 8e.

A Jacquemart-André múzeum

Jacquemart-André Múzeum - Télikert. Az 1870-es években épült pompás kastély Nélie Jacquemart és Édouard André lakhelye volt. Rendkívüli festménygyűjteményüket rendezték be: Fragonard, Uccello, Rembrandt, Van Dyck, Canaletto, David, Vigée-Lebrun, Botticelli, de Tiepolo freskóit, pazar bútorokat és felbecsülhetetlen értékű kárpitokat is. A kastély a maga nemében egy műalkotás.

A dupla lépcsősorral rendelkező télikert, a zeneszoba és a különböző méretű szalonok akár ezer vendéget is befogadhattak a pompás fogadásokhoz. Ma a látogatók nemcsak egy figyelemre méltó művészeti gyűjteményt, hanem rangos kiállításokat és egy kifinomult házat is felfedezhetnek, amely a 19. század végi párizsi élet művészetét mutatja be.