, 2021/8/18

Bankok, ATM-ek és pénzváltók (valutaváltók) nyitvatartási ideje. Párizsban számos bank található, francia és külföldi bankok egyaránt. Ezek általában hétfőtől péntekig 9 és 17 vagy 18 óra között tartanak nyitva, néha keddtől szombatig. Egyes fiókok ebédidőben, 12.30 és 14.00 óra között bezárhatnak.

bankok, ATM-ek

Bár találhat olyan bankokat, amelyek elfogadják a valutáját euróra váltva, nagyobb valószínűséggel találkozhat olyan pénzváltókkal, amelyek erre a tranzakciótípusra specializálódtak. Győződjön meg róla, hogy van magánál személyi igazolvány.

A bankkártyája lehetővé teszi, hogy a nap 24 órájában készpénzt vegyen fel euróban a városban található több száz automata készpénzkiadó automatánál. Ezek gyakran francia, angol vagy más nyelvű utasításokat adnak. A nemzetközi kártyák többségét a főbb francia és külföldi bankok automatái elfogadják. Nem minden bank nyújt azonban valutaváltási szolgáltatást.

Árfolyamok

A bankok és a pénzváltó irodák, mint például a CCF, a napról napra változó piaci árfolyamoknak megfelelően határozzák meg az árfolyamokat. Minden árfolyamot ki kell függeszteni az irodán kívül. Az árfolyam akkor helyes, ha a vételi és eladási árfolyam közötti különbség körülbelül 5%.

Az átváltási ügyletekre általában jutalékot számítanak fel. Ennek összege helyenként változik, és néha a fizetés formája szerint is, legyen az készpénz, utazási csekk vagy hitelkártya. Célszerű ezt a tranzakció előtt ellenőrizni, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket. Általánosságban elmondható, hogy nem érdemes kis összegeket váltani, mivel a jutalék arányosan magasabb lesz.

Párizsban számos pénzváltót talál a forgalmas turistaövezetekben, és ezek általában vasárnap is nyitva vannak. Nemzetközi hitelkártyájával a bankok automatáinál a nap 24 órájában vehet fel eurót. Előzetesen azonban mindenképpen tájékozódjon a saját bankjánál, mert előfordulhat, hogy a szolgáltatásért díjat számítanak fel.