, 2021/8/16

Nagyszerű múzeumok, látványos épületek, gyönyörű kertek és építészeti kincsek várják ezen a sétán.

invalidusok

Induljon el, hogy felfedezze ezt a stílusos, mégis autentikus, gazdag történelemmel és kultúrával rendelkező kerületet, ahol talál néhány kiemelkedő múzeumot, szemet gyönyörködtető épületeket, gyönyörű zöld területeket, széles, fákkal szegélyezett sugárutakat és jó néhány építészeti csodát.

Hôtel des Invalides, Párizs © Thinkstock

Kezdje sétáját az Esplanade des Invalides-ről, amely egy hatalmas zöld terület, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Hôtel National des Invalides-re. Az Esplanade alaprajzát Robert de Cotte építész tervezte a 18. század elején, az akkoriban Grenelle-síkságként ismert, kiterjedt szántóföldre.

Ma a kiterjedt központi sétány két oldalán elterülő hat nyílt gyepfelületet hársfákkal szegélyezett sikátorok szegélyezik, amelyek tavasszal bódító illatot árasztanak. A sétány bal oldalán Eugène de Beauharnais herceg bronzszobra látható.

Hôtel National des Invalides

Az Esplanade központi eleme a Hôtel National des Invalides, amelynek tetején egy lenyűgöző, 110 méter magasra emelkedő aranyozott kupola található. A XIV. Lajos uralkodása alatt épült, hogy szállást biztosítson a hadirokkant háborús veteránok számára, és ma három múzeumnak (a Hadsereg Múzeumának, a Felszabadítási Rend Múzeumának és a Segélytérképek Múzeumának), valamint Napóleon sírjának, amely a királyi kápolnában, a Dôme-ban található, és a Saint-Louis des Invalides veterán kápolnának ad otthont.

A Lavirotte-épületek

Most pedig irány az Avenue Rapp, hogy megnézze Párizs egyik leglátványosabb épületét. A 29-es szám alatt található csodálatos épület teljes homlokzatát kerámiacsempék és faragott növényi és állati motívumok borítják. Az épületet Jules Lavirotte építész, a szecesszió egyik legkiemelkedőbb képviselője építette.

Egy másik alkotása nem messze innen, a Rapp tér 3. szám alatt található. Az impozáns faajtóval, élénk virágdíszítéssel és íves erkélyekkel díszített épület az építész kreativitásáról tanúskodik. Hozza magával fényképezőgépét és/vagy vázlatfüzetét, hogy megörökíthesse személyes építészeti kedvenceit!

Cathédrale de la Sainte-Trinité

Sétáljon tovább a sugárúton, amíg majdnem eléri a Quai Branly kereszteződését, ahol a Szajnára néző Saint-Trinité orosz ortodox katedrális impozáns épülete áll. A Jean-Michel Wilmotte építész által tervezett kő-üveg épület alapterülete több mint 4000 m². Öt aranyozott hagyma alakú kupola koronázza, amelyek mindegyikén egy-egy kereszt látható - a legmagasabb 36 méteres.

Tudtad? A kupolák aranyozásához a Holdarany nevű platina-arany ötvözetet használták. Nem kevesebb, mint 90 000 aranylevélre volt szükség mind az öt kupola bevonásához!

Párizsi csatornamúzeum

Az orosz ortodox katedrálistól nem messze a főváros egyik legszokatlanabb múzeumával, a Musée des Égouts de Paris, azaz Párizs csatornamúzeumával találkozhat. A látogatók - szó szerint - leereszkednek a város gyomrába, hogy lenyűgöző betekintést nyerjenek a párizsi csatornarendszer eredetébe és kialakításába, a múltba és a jelenbe. A múzeum jelenleg felújítás miatt zárva tart, de várhatóan 2021 folyamán újra megnyílik.

Quai d'Orsay

Forduljon be a Quai d'Orsay-ra, a Szajna partján - ennek a sétának egy különösen szép szakasza, ahol olyan nevezetességeket láthat, mint a francia külügyminisztérium székhelye, a párizsi amerikai templom és az Esplanade des Invalides, valamint számos art deco stílusú épületet, amelyeket érdemes közelebbről is megnézni.

69, a Quai d'Orsay az 1930-as évek épületeinek egyszerűségét példázza, bár lekerekített sarokkal és íves bejárattal. Az aranyozott kilincsek sellők alakját formázzák, az ajtó két oldalán pedig két magas dombormű található (az egyik egy afrikai alakot ábrázol kígyóval, a másik a Szajna allegóriáját).

A 71-es szám ugyancsak figyelemre méltó, az ajtókereten füzér alakú domborművel. A 91-93-as számok alatt egy Léon Azéma francia építész által 1931-ben tervezett épület áll, amelynek kőbe vésett, teknőspáncélra emlékeztető, feltűnő mintázata van.

Pont Alexandre III

Ahogy a Quai d'Orsay-n sétál, megpillanthatja a Pont Alexandre III-at: ez egy ikon a maga nemében. Az 1900-as világkiállításra megnyitott híd a francia-orosz barátságot hivatott szimbolizálni. Szánjon egy kis időt arra, hogy megcsodálja az építészeti gyöngyszem 160 méter hosszúságát díszítő 22 szobrot, és próbálja meg észrevenni a hidat megvilágító 32 bronz kandelábert.

Ezeket a Lacarrière cég készítette, amely leginkább az Opéra Garnier lenyűgöző csillárjának megalkotásáról ismert. Egy másik kihagyhatatlan részlet: a négy lámpaoszlopot Henri Désiré Gauquié szobrász Amours (Szerelmek) című szobrai veszik körül, amelyek táncoló kerubokat ábrázolnak, lábuknál halakkal, rákokkal és békákkal.

Tudtad? A Pont Alexandre III többször változtatta színét, szürkétől zöldesbarnáig. A híd eredeti színét 1998-as felújításakor állították vissza.

A Quai d'Orsay másik fénypontja az Aristide Briand emlékére állított emlékmű, egy csodálatos bronzból készült basszarelief, amely a francia külügyminisztérium székháza előtt áll. Az emlékmű Aristide Briand (1862-1932) francia politikusnak állít emléket, aki 26 miniszteri posztot töltött be, és 11 alkalommal volt miniszterelnök a francia Harmadik Köztársaság idején. Az 1937-es emlékművet Paul Bigot építész, valamint Paul Landowski és Henri Bouchard szobrászok készítették.

Musée Rodin

Kövesse vissza lépteit, és forduljon be az Avenue du Maréchal Gallieni utcába. Menjen tovább a Rue de Grenelle és a Boulevard des Invalides mentén, amíg el nem éri a Rue de Varenne-t. A 77-es szám a Hôtel Biron, egy gyönyörű parkban álló, pazar magánvilla, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az Invalidusok dómjára és az Eiffel-toronyra. A kastélyban található a Musée Rodin.

A múzeum Auguste Rodin francia szobrász életének és munkásságának szenteli magát, és számos remekművét mutatja be. A formális francia kert tökéletes hátteret nyújt Rodin néhány legszebb szobrának, köztük a világ egyik leghíresebb műalkotásának: A gondolkodó.

Rue de Grenelle

Visszatérés a Rue de Grenelle-re. Ez a több mint két kilométer hosszú utca egykor Párizst kötötte össze Grenelle faluval, amely ma a 15. kerület része. Ez Párizs egyik legnépszerűbb utcája, ahol számos elegáns polgárházban gyönyörködhetünk és szokatlan helyeket fedezhetünk fel.

Cité Martignac. A Rue de Grenelle 111. szám alatt található Cité Martignac éppen az a fajta csendes, bájos zsákutca, amelybe az ember szívesen belebotlik egy séta során. A bejárattól néhány méterre balra egy ipari épület tűnik fel. Az épület ajtaja fölött a "Postes et Télégraphes" felirat olvasható, amelyet díszes gyümölcscsokrok vesznek körül. A korábban a francia PTT posta által használt épületet 1907-ben François le Cœur építette.

A Beaupassage, egy szabadtéri átjáró Párizs szívében, egy egyedülálló helyszín, amely az ételeknek, a művészetnek és a wellnessnek szenteli magát. Minden megtalálható itt, amire egy gourmet szív vágyik, az ínyenc élelmiszerüzletektől és a kiváló minőségű kézműves termelőktől a Michelin-csillagos séfek újszerű koncepcióiig: Yannick Alléno bisztrója, borszaküzlete és művészeti galériája, Anne Sophie Pic elegáns étkezdéje, a Pierre Hermé Café és a Thierry Marx pékség, egyéb gasztronómiai élvezetek mellett. Sétáljon kedvére a zöldellő terekben, és csodálja meg Fabrice Hyber, Eva Jospin, Marc Vellay és mások kortárs művészeti alkotásait.