, 2021/8/16

A Rue du Faubourg Saint-Antoine, a Viaduc des Arts és a Marché d'Aligre Párizs kézműves örökségét mutatja be.

felfedezés a 12. kerületben

A 12. kerület történelmileg a hagyományos mesterségek és kézművesség központja volt, nem utolsósorban azért, mert a városi hatóságok által vásárolt összes áru a Port de l'Arsenalon keresztül közlekedett. A Rue du Faubourg Saint-Antoine-ról levezető udvarokban és átjárókban a 12. századtól kezdve számos asztalos- és asztalosműhely kezdett kialakulni, és Párizs egyik legfontosabb kereskedelmi utcájává tette azt.

A kerület, amelyet nagyrészt kereskedők és kézművesek népesítettek be, mivel mentesült az adózás alól, 1789 áprilisától a népfelkelés első hullámának is tanúja volt, különösen a legendás Place de la Bastille-on. Napjainkban ezt a forgalmas utcát asztalosok és mindenféle boltok szegélyezik. A történelmi udvaroktól a tiszteletre méltó Marché d'Aligre-ig és a lenyűgöző Viaduc des Arts-ig vezető séta lehetőséget kínál egy olyan terület felfedezésére, ahol Párizs hagyományos mesterségei és életmódja évszázadokon át megmaradt.

A séta a Bastille metróállomásnál (1-es, 5-ös és 8-as vonal) kezdődik, ahonnan a 4-es kijáratnál kell felszállni.

Cour Damoye

A nyüzsgő Place de la Bastille két kávézója között megbújó kis sávból nyílik a békés Cour Damoye. Ezt az udvart Pierre Antoine Damoye, egy 18. századi vaskereskedő építtette, és ruha- és fémhulladék-kereskedők, valamint különféle kézművesek lakták, akiknek műhelyeik a házuk földszintjén voltak.

jobb oldali teherlift emlékeztet ennek az egykori központnak a gyáriparos múltjára. Sétáljon át az udvaron, majd a Rue Daval másik végén a Rue de la Roquette-en.

Cour Damoye - place de la Bastille, Párizs 12.

Passage du Cheval Blanc

Ebből a macskaköves átjáróból háromemeletes épületekkel szegélyezett bájos kis udvarok sora vezet ki. Minden udvar az év egy-egy hónapjáról kapta a nevét, januártól júniusig. Az egyes udvarok labirintusának nagy üvegablakokkal ellátott épületei egykor fűrészáruraktárként szolgáltak a környék asztalosainak és asztalosainak.

Les Ateliers de Paris

Ez a kézművességnek, formatervezésnek és divatnak szentelt tér egy üzleti inkubátorház. Segít a fiatal párizsi kézműveseknek az üzletalapításban, helyet biztosít számukra alkotásaik bemutatására, és rendezvényeket szervez a helyben készült kézműves termékek népszerűsítésére. Az Ateliers de Paris áll a "Fabriqué à Paris" (Párizsban készült) felirat mögött, amelyet a séta során néhány kirakatban láthat, különösen a Viaduc des Arts mentén. A látogatókat szívesen látjuk, ha belépnek ebbe a szokatlan térbe, és végigböngészik a kiállított munkákat.

A Rue du Faubourg Saint Antoine titkai

Ez a szép, szőlővel borított, macskaköves udvar nagy valószínűséggel egy magánkúriának adott otthont a 18. század végén, amelyhez később további épületeket építettek hozzá, amelyeket helyi rézműveseknek adtak bérbe.

Le passage du chantier

Az asztalosok és kárpitosok üvegfrontos üzleteivel szegélyezett festői sávot színes utcai művészeti freskók és vonzó kirakatok és teraszok tarkítják.

Passage Lhomme

A zöldövezetben, ebben a passzázsban rejtőzik egy nagy játékbolt, valamint számos egykori műhely, amelyek közül az egyiket még mindig a francia Hollard fényezőműhely foglalja el. Ne habozzon kinyitni a félig nyitott ajtókat, és szemügyre venni a folyosó kézműves múltjának számos nyomát. Ezután induljon el az Avenue Ledru-Rollin felé, ahol egy másik kellemes meglepetés várja a gyerekeket a Passage de la Bonne Graine-ben. A névadó bábkészítő műhely előadásokat tart a gyerekeknek.

Passage és rue de la Main d'Or

Claude Lagoutte festőművész hosszú éveken át élt ebben a macskaköves, történelmileg gazdag átjáróban, a 4. szám alatt. A folyosó számos kézművesnek adott otthont, amiről a falakat és tornácokat díszítő metszetek és szobrok tanúskodnak. A 18-as szám alatt egy asztalosmester munkáját ábrázoló domborművet, a 15-ös szám alatt pedig a kereskedelem római istenének, Merkúrnak az arcát láthatjuk. Ez utóbbi ma a Cité Dupuy-nak ad otthont, ahol olyan műtermek működnek, mint a Marcotte (bronzöntés) és a Maison Schmidt (rézművesek)

A Marché d'Aligre

Párizs egyik legrégebbi piaca, és a hagyományos munkásnegyed lüktető szíve. A Place d'Aligre és a Halle Beauvau fedett piac körül a használtcikkeket árusító üzletek, sajtárusok, zöldségesek, mindenféle bódék - és a La Boucherie Végétarienne nevű vegetáriánus étterem, amely ízletes húsmentes recepteket kínál - helyezkednek el.

Mindenképpen álljon meg a La Graineterie du Marché-nál. Ez az üzlet - az egyetlen ilyen jellegű üzlet Párizsban - egy régimódi vegyesboltra emlékeztet, ahol a csábító falatoktól kezdve a friss fűszernövényeken át minden megtalálható, és természetesen a teljes kiőrlésű gabonák és magvak, amelyekről az üzlet a nevét kapta.